Вплив «Coral-Mine» на життєздатність та розведення медичних п’явок (Hirudo verbana та Hirudo orientalis) - Амінов, Р. Ф. (Acta Biologica Ukrainica, 2023)
«Coral-Mine» – це порошок, який отримують із глибоководних коралів склерактіній. Він містить комплекс мінеральних солей, кальцій, магній, калій, натрій, залізо, фосфор, сірка, кремній, хром, цинк, марганець та багато інших елементів. Здатний змінювати фізико-хімічні властивості води до лужної, адсорбувати токсичні речовини. Інтенсивне його використання може негативно вплинути на організм тварин. Оскільки не всі живі організми швидко адаптуються до будь-яких змін фізико- хімічного складу води. До них відносяться і медичні п’явки, які чутливі до будь-яких коливань в навколишньому середовищі, особливо у воді. Тому стало актуально проаналізувати, як «Coral-Mine» буде впливати упродовж тривалого часу на життєдіяльність та репродуктивну здатність п’явок. В експерименті було залучені 2-3 річні медичні п’явки двох видів: 300 МП аптечного виду (Hirudo verbana Carena, 1820) та 200 східного (Hirudo orientalis Utevsky & Trontelj, 2005). Проводилися 2 серії дослідів: 1 – з постійним знаходженням порошку «Coral-Mine» з тваринами; 2 – знаходження тварин після годинного очищення проточної води порошком «Coral-Mine». Отримані показники порівнювали з контрольними групами тварин, які знаходилися у проточній відстояній воді. У тварин упродовж цього часу фіксували смертність, поведінку, репродуктивну здатність, появу поясів плодючості, процес копуляції, відкладання коконів, фертильність і дефекти коконів та нитчаток. Застосування порошку «Coral-Mine» негативно впливає на життєдіяльність, репродуктивну здатність та імунну систему обох видів медичних п’явок: Hirudo verbana та Hirudo orientalis. Спостерігається значна смертність, поява дефектів на тілі у вигляді перетяжок, інтенсивне випльовування з’їденої крові, відкладання більшої частини не фертильних і дефектних коконів та нитчаток. Ключові слова: Coral-mine, медичні п’явки, Hirudo verbena, Hirudo orientalis.