Оптимізація технології вирощування енергетичної культури Panicum virgatum L. на нафтозабрудненому грунті - Романюк, О. І.; Шевчик-Костюк, Л. З.; Долецька, А. С. (Acta Biologica Ukrainica, 2024)
Відновлення земель України, порушених внаслідок воєнних дій є актуальним завданням сьогодення. Забруднена паливно мастильними матеріалами та нафтою частина цих земель може бути відновлена за участі енергетичних культур. Просо лозоподібне Panicum virgatum L. розглядається, як важлива енергетична культура, що широко використовується для виробництва енергії та може бути використане для відновлення земель. Метою роботи було оцінити ефективність технологій для оптимізації вирощування P. virgatum з подальшим використанням у фіторемедіаційних заходах з відновлення нафтозабруднених ґрунтів. Досліджено вплив сорбентів-меліорантів (сухих трав’яних решток/сіна, лушпиння соняшника), мінеральних добрив (NH2)2CO+K2HPO4 і гуматів (гуміфілд форте) на ріст рослин P. virgatum в умовах нафтового забруднення ґрунту (вміст нафти 5 %). Показано, що лушпиння соняшника є найбільш перспективним і доступним агентом пришвидшення фіторемедіації. Вивчено залежності початкових ростових параметрів P. virgatum, від концентрацій розчинів гуматів і встановлено оптимальну концентарацію гуміфілд форте для передпосівної обробки насіння 0,1 г/л. Досліджено окремий і сумісний вплив сорбентів, мінеральних добрив, гуматів на ріст рослин проса лозоподібного. Найкращі результати отримано за сумісного використання, комплексу лушпиння соняшника + гуміфілд форте, що позитивно впливає на ростові показники P. virgatum: збільшення довжини кореня, висоти пагона та сумарного вмісту хлорофілів (а+b).