Просторові особливості локальних популяцій земноводних Нижнього Дніпра у контексті уточнення південно-східної межі європейських ареалів - Сурядна, Н. М.; Микитинець, Г. І.; Роман, Є. Г. (Acta Biologica Ukrainica, 2025)
Робота має оглядовий характер і містить цілісне узагальнення просторових особливостей та стану локальних, периферійних популяцій рідкісних на півдні України видів земноводних у басейні Нижнього Дніпра (Херсонщина). Вперше показано низку розбіжностей між фактичним і географічним поширенням окремих видів на південно- східній межі їх європейських ареалів, що підкреслює необхідність уточнення та коригування. Досліджувані вісім видів трапляються ізольовано, на значній відстані від основних ареалів за винятком Triturus dobrogicus, ареал якого є диз’юнктивним і охоплює басейни Дунаю, Тиси та Нижнього Дніпра. Саме остання популяція достовірно підтверджена, але досі не врахована в офіційних межах ареалу за оцінками МСОП. Після Каховської катастрофи вона зазнала значних втрат і частково була реінтродукована, проте через воєнні дії її сучасний стан невідомий. Це підкреслює потребу в майбутньому офіційному включенні до ареалу та подальших дослідженнях. Рідкісні локалітети Lissotriton vulgaris на південній межі ареалу демонструють периферійне та ізольоване поширення виду, що додає важливу інформацію для оцінки його стану та охорони в регіоні. Популяція Bombina bombina характеризується фрагментованим розподілом, що підкреслює важливість критичного перегляду карти європейського ареалу та врахування ізольованих осередків при оцінці поширення виду. Просторова структура периферійної частини ареалу Hyla orientalis території України в цілому співпадає з окресленим європейським ареалом. Припускається, що Bufo bufo перебуває під загрозою зникнення у Пониззі Дніпра, оскільки сучасні підтвердження його присутності відсутні. Водночас цей регіон включено до карти європейського ареалу виду, ймовірно, з огляду на історичні свідчення. У нижньодніпровській заплаві Rana arvalis формує стабільну, достовірно підтверджену малочисельну локальну популяцію, яка врахована в межах південно-східної частини європейського ареалу виду. У складі рідкісної REL-системи, Pelophylax lessonae формує ізольовану популяцію, яка не відображена на карті європейського ареалу, де південна межа виду позначена значно північніше. Гібрид P. esculentus має більше підтверджених знахідок, але через невизначений видовий статус не включений до міжнародних охоронних списків, що робить його особливо вразливим. Локальні популяції земноводних приурочені до рідкісних заплавних оселищ лісового типу степової зони України та перебувають у критичному стані через поєднання глобальних загроз та військових дій. Комплексний аналіз засвідчив, що ізольовані популяції земноводних Пониззя Дніпра мають унікальну природоохоронну цінність їх збереження потребує інтеграції воєнних ризиків у природоохоронні стратегії, що створює підґрунтя для майбутнього екологічного відновлення регіону.