ОСОБЛИВОСТІ МОРФОЛОГІЇ КОРЕНЕВОЇ СИСТЕМИ ARABIDOPSIS THALIANA (L.) HEYNH. І МУТАНТНИХ ЛІНІЙ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА БУДОВУ КОРЕНІВ - Хаблак, С. Г. (Acta Biologica Ukrainica)
Досліджено будову кореневої системи d рослин Arabidopsis thaliana екотипів Columbia (Col-О), Landsberg (La-0) і мутантних ліній scarecrow-1 (sсr-1), g protein alpha subunit 1-3 (gpa1-3). Встановлено, що в рослин арабідопсиса дикого типу утворюється змішана коренева система, що об’єднує в собі систему головного кореня і систему додаткових коренів. У рослин лінії gpa1-3 формується стрижнева коренева система, у якій сильно розвинений головний корінь, що виділяється серед розгалужених бічних коренів. Ця коренева система характерна для основної маси дводольних рослин. У рослин лінії sсr-1 розвивається мичкувата коренева система, яка не має яскраво вираженого головного кореня і складається переважно з великої кількості додаткових коренів. Такий тип кореневої системи притаманний більшості однодольних рослин.