ДЕКОРАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ АВТОХТОННИХ ДЕНДРОСОЗОФІТІВ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИХ ТЕРИТОРІЙ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ - Шерстюк, М. Ю.; Попович, С. Ю. (Acta Biologica Ukrainica)
На основі врахування ознак вегетативних та генеративних органів здійснено оцінку декоративності 12 видів автохтонних дендросозофітів, наявних на територіях природно-заповідного фонду Лівобережного Полісся України. Серед них є види, що включені до «Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів» (Juniperus communis L.), «Європейського Червоного списку тварин і рослин, які знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі» (Crataegus ucrainica Pojark.), «Червоної книги України» (Betula humilis Schrank, Salix lapponum L., Salix starkeana Willd., Salix myrtilloides L.), а також види, які підлягають особливій охороні на території Сумської та Чернігівської областей. Встановлено, що із усіх досліджених видів 16,7 % є високодекоративними, а 83,3 % – декоративними. Рослини, які б належали до категорії низькодекоративних, відсутні. За комплексом характеристик найдекоративнішими виявилися Crataegus ucrainica та Cerasus fruticosa (Pall). Woron. У фітоценокомпозиціях із числа декоративно-листяних видів рекомендовано використовувати рослини роду Salix, а також Betula humilis, Alnus incana (L.) Moench і Carpinus betulus L., а для створення яскравого квітникового акценту – Genista germanica L.