ВПЛИВ ПІРОГЕННОГО ФАКТОРА НА ПОШИРЕННЯ PINUS SYLVESTRIS L. НА ПЕРЕЛОГОВИХ ЕКОСИСТЕМАХ - Шевчук, С. Є. (Acta Biologica Ukrainica, 2017)
Досліджено механізм ступеневого захоплення території сосною, що відбувається в результаті неперіодичного випалювання сухої трави на перелогах Придністерського Опілля. Швидкість захоплення території залежить від частоти та сили пожеж на перелогах. Знищення вогнем надземної частини рослинності перелогів робить доступними ці землі для самосіву сосни. Згодом відбувається зміщення зовнішньої межі насадження в глибину перелогу. На основі аналізу просторової структури створена схема поширення сосни на досліджуваній території.