Вплив температури на продуктивність видів Hirudo verbana та Hirudo orientalis - Амінов, Р. Ф. (Acta Biologica Ukrainica, 2024)
Ектопаразитарні медичні п’явки широко використовують у сільському господарстві, ветеринарії та медицині, за рахунок наявності в організмі більше 150 біологічно активних речовин, які володіють широким спектром терапевтичної дії. Погіршення стану навколишнього середовища спричинило зникнення медичної п’явки у природі, тому їх популяція здебільшого підтримується в біолабораторіях. Утримання та розведення медичних п’явок у штучних умовах потребує створення суворих оптимальних умов: вологості, температури та рН, насиченості кисню, світла тощо, тому стало актуально дослідити вплив різних температурних режимів на репродуктивну здатність видів Hirudo verbana Carena, 1820 та Hirudo orientalis Utevsky & Trontelj, 2005. В експерименті було задіяно медичних пявок: 150 шт. виду Hirudo verbana Carena, 1820 та 60 шт. Hirudo orientalis Utevsky & Trontelj, 2005. Усі маніпуляції з тваринами проводилися з дотриманням регламентованих норм і правил поводження з лабораторними тваринами. Медичних п’явок висаджували для спаровування у ємність з водою при температурі навколишнього середовища: контрольна група + 24-26°С, перша дослідна група + 28-31°С, друга дослідна + 18-20°С. Після появи поясів плодючості у медичних п’явок висаджували їх у торф’яно-ґрунтове середовище на місяць. При кімнатній температурі: контрольна група +24–26ºС, перша дослідна група + 28-31°С, друга дослідна + 18-20°С. Через місяць виймали для аналізу п’явок та їхній молодняк із коконів. У результаті дослідження в контрольних групах найбільш оптимальні температури при яких п’явки дають найбільшу кількість потомства з коконів Hirudo verbana 8,2±0,6 шт. та Hirudo orientalis 6,1±0,5 шт., менша смертність статевозрілих особин Hirudo verbana 1,1±0,2% та Hirudo orientalis 2,3±0,3%, менше отримання дефектних коконів Hirudo verbana 7,3±0,3% та Hirudo orientalis 8,4±0,9%. При аналізі першої дослідної групи спостерігаємо значний відсоток п’явок з появою поясів плодючості Hirudo verbana 93,4±4,1% та Hirudo orientalis 50,5±4,6%, але високою смертністю при помішенні у торфяно-грунтове середовище Hirudo verbana 45,1±3,2% та Hirudo orientalis 61,2±2,3%, низькою репродуктивною здатністю. У другій дослідній групі практично не відбувається поява поясів плодючості Hirudo verbana 0,9±0,06% та Hirudo orientalis 0,3±0,03%, більша частина коконів з дефектами Hirudo verbana 30,4±2,7% та Hirudo orientalis 51,4±3,5%. Узагальнюючи отримані результати при високих температурах можна отримати хибну появу поясів плодючості, що негативно може позначитися на продуктивності та життєздатності тварин. Низькі температури знижують репродуктивну здатність п’явок.