АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОБЛІКУ ТА ОЦІНКИ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА - Шмиголь, Н.М.; Сьомченко, В.В.; Романова , А.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розглянуто теоретичні засади формування й розкриття в бухгалтерському обліку й фінансовій звітності інформації про НМА на засадах як діючого національного та міжнародного нормативного регулювання, так і з урахуванням важливих практичних аспектів. Проаналізовано проблемні сторони та умови відображення в обліку об’єктів НМА, залежно від того, яким шляхом цей об’єкт потрапив на підприємство. Визначено важливість об’єктивної формалізованої інформації про нематеріальні активи в управлінні підприємством. Запропоновано варіанти розвитку та вдосконалення системи бухгалтерського обліку за допомогою облікових моделей. Детально розглянуто первісну, справедливу та переоцінену вартість НМА, визначення справедливої вартості, а також умови та порядок здійснення переоцінки та встановлено, що законодавством повністю не регулюється порядок оцінки нематеріальних активів за справедливою вартістю, а також умови та порядок переоцінки. Визначено можливості класифікації, ідентифікації нематеріальних активів, розширення підходу до розуміння цього поняття, а також особливості, які повинен мати нематеріальний актив: наявність цільового характеру та наукова обґрунтованість. Виділено проблеми, пов’язані з оцінкою нематеріальних активів, які не відображені в балансі підприємства, та підходи для визначення їх оцінки. Також проаналізовано підходи для визначення вартості окремих об’єктів інтелектуальної власності та методи, за допомогою яких реалізуються ці підходи. Виявлено: витратний, який включає метод вартості заміщення, прибутковий, до складу якого входять метод капіталізації прибутків, дисконтування майбутніх грошових прибутків, залишкових прибутків, ринковий, де використовується метод порівняльного аналізу та звільнення від роялті. Узагальнено проблеми, пов’язані з організацією обліку та оцінкою нематеріальних активів, та вплив на достовірність інформації про загальний стан активів.