ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНІ АСПЕКТИ ВИТРАТ НА БІОЛОГІЧНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ ПОТОЧНИХ БІОЛОГІЧНИХ АКТИВІВ РОСЛИННИЦТВА - Уманська, Ю.М.; Калінчук, В.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено окресленню сучасних проблем обліково-аналітичного забезпечення управління поточними біологічними активами рослинництва на аграрних підприємствах. Розглянуто сутність, особливості обліку й контролю поточних біологічних активів рослинництва на підприємствах агропромислового комплексу. Запропоновано узагальнююче визначення поняття «витрати на біологічні перетворення». Визначено основну мету та завдання обліку витрат на біологічні перетворення поточних біологічних активів. Досліджено особливості аналітичного обліку та облікової політики сільськогосподарських підприємств щодо обліку поточних біологічних активів рослинництва. Запропоновано статті витрат, за якими доцільно вести облік витрат у рослинництві. Виявлено необхідність організовувати аналітичний облік виробничих витрат за видами виробництв і культурами, за основними статтями витрат, за внутрішньогосподарськими підрозділами, а також розмежовувати витрати за роками: витрати під урожай поточного року і витрати під урожай майбутніх років. Проаналізовано нормативне регулювання таких методів обліку поточних біологічних активів, як документація, інвентаризація, бухгалтерські рахунки, оцінка, звітність. Розглянуто ключові аспекти аналізу витрат на біологічні перетворення поточних біологічних активів рослинництва. Розкрито проблемні аспекти діючого обліку поточних біологічних активів рослинництва. Удосконалено обліково-аналітичне забезпечення, яке необхідно розробити та впровадити у форму управлінського звіту, яка враховуватиме специфічні особливості біологічних активів та забезпечить якісною базою.