ВЗАЄМОВІДНОСИНИ КИТАЮ ТА КРАЇН АФРИКИ: НЕОКОЛОНІАЛІЗМ ЧИ СПІВРОБІТНИЦТВО? - Венгерська, Н.С.; Маклюк, О.М.; Борисенко, А.Ю.; Просвіркіна , А.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Важливе місце в стратегічному розвитку КНР займає зовнішньоекономічне співробітництво з країнами Африки. У межах дослідження розкрито пріоритети і цілі політики КНР в Африці. З огляду на той факт, що африканські країни потребують партнерів для підкріплення свого статусу у світі, це й визначає зацікавленість керівництва країн Африки в підтримці тісних контактів з КНР. Виокремлено зміни, що відбулися в зовнішньополітичному курсі КНР у XXI столітті та принципи розвитку відносин з країнами Африканського континенту. Китай висуває економічні інтереси на пріоритетне місце. Проаналізовано основні напрями економічного співробітництва, зокрема торговельні відносини, видобуток мінеральних ресурсів, довгострокові інфраструктурні проекти. Другою особливістю є інституціалізація взаємин між Китаєм і країнами Африки. Третьою особливістю взаємин Китаю і Африки є прагнення китайського керівництва створити позитивний образ КНР. Проте зазначено, що серйозною проблемою для країн Африки в контексті економічної експансії Китаю є трудова міграція китайців, масштабна вирубка лісів, наповнення африканського ринку китайськими товарами. Проаналізувавши характер політичного і економічного співробітництва КНР і африканських країн, обґрунтовано, що китайсько-африканське співробітництво позитивно впливає на їхній розвиток та є взаємовигідним співробітництвом, а не неоколоніалізмом.