ПЛАТФОРМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ВІДКРИТИХ ІННОВАЦІЙ НА ПРИКЛАДІ ФІНЛЯНДІЇ - Колобердянко, І.І.; Можайська, К.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті на основі аналізу понять «відкриті інновації» та «трикутні знання» досліджено платформи реалізації відкритих інновацій у регіоні Тампере, Фінляндія. Для обґрунтування відмінностей між традиційним інноваційним процесом та концепцією відкритих інновацій графічно порівняно закритий та відкритий інноваційні процеси. Уточнено поняття «трикутник знань» у межах моделі відкритих інновацій. Визначено роль каналів комунікації в трикутнику знань. Проаналізовано інноваційний розвиток Фінляндії за 2010-2018 рр., і, як наслідок, показано позиції країни в Глобальному індексі інновацій. Розглянуто обсяги та роль приватних та державних інвестицій у дослідження і розробки, та, виходячи з цього, визначено роль державної політики у формуванні інноваційної екосистеми. Враховуючи те, що трикутник знань є локальним інструментом взаємодії науки, освіти та інновацій, розглянуто програми інноваційного розвитку регіонів Фінляндії з 1994 по 2020 рік. Визначено вплив Національного агентства по технологіях та інноваціях «Business Finland» на поліпшення взаємодії університетів та приватного сектора. Форми реалізації трикутника знань досліджено в межах відкритих інновацій у Фінляндії, а саме: платформи взаємодій компаній New Factory International Ltd., Finnish University Property Ltd., Finnish Broadcasting Company з університетами регіону Тампере. У зв’язку з цим визначено форми взаємодії, суб’єктів взаємодії та канали комунікації, а також напрями інноваційної діяльності та практичні результати колаборації цих компаній та університетів Тампере. Підсумок проведеного аналізу узагальнює таблиця із порівнянням трьох трикутників-платформ відкритих інновацій.