СТРАТЕГІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ БІЗНЕС-ІНКУБАТОРІВ У КРАЇНАХ ІЗ ТРАНСФОРМАЦІЙНОЮ ЕКОНОМІКОЮ - Кусакова, Ю.О.; Писарєв, О.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено теоретичним основам розробки стратегії розвитку бізнес-інкубаторів. Обґрунтовано доцільність використання стратегічного планування саме в країнах з трансформаційною економікою, які вирізняються високим ступенем ризикованості діяльності та відносно невисоким рівнем розвитку підприємницького середовища. Окреслено потенціал залучення фінансових коштів для фінансування новітніх бізнес-проектів. Доведено, що саме бізнес-інкубатори спроможні акумулювати вільні фінансові ресурси. В Україні, а також в інших країнах з трансформаційною економікою, існуючі бізнес-інкубатори не завжди демонструють ефективну та результативну діяльність, що зумовлює необхідність розробки стратегії їхнього розвитку. Своєю чергою стратегічні аспекти розвитку бізнес-інкубаторів повинні базуватися на теоретичних засадах. Автори доведели та охарактеризували мету розробки стратегії розвитку бізнес-інкубаторів, її основні завдання, принципи побудови. Значну увагу приділено структурі стратегії, її основним елементам. Зокрема зазначено, що стратегія розвитку бізнес-інкубатора повинна враховувати: його місію, з урахуванням потреб підприємців, регіонів та держави; ключові етапи розвитку та цілі; відповідність завдань інкубатора принципам SMART та сталого розвитку; аналіз поточного стану діяльності, його можливостей та резервів; перспективи появи нових клієнтів бізнес-інкубатора, що передбачає оцінку впливу зовнішнього середовища; процедуру відбору тих кандидатів, яким інкубатор буде найбільш корисним; методологічну базу оцінки якості ресурсів, які використовуються під час діяльності бізнес-інкубаторів; аналіз матеріальної бази; систему оцінки внеску бізнес-інкубатора в загальний розвиток регіональної економіки; заходи для підвищення ролі інкубатора в прискоренні розвитку регіональної економіки; критичний аналіз шляху розвитку інкубаційного середовища до етапу повної стійкості; систему інформування суспільства про цілі й завдання інкубатора.