ОЦІНКА РІВНЯ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Переверзєва, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Концентрується увага на оцінюванні рівня інтернаціоналізації на основі експортної діяльності підприємства, що кількісно є показником рівня залучення у світогосподарські зв’язки та кількістю країн-партнерів у експорті, що свідчить про масштаби та якість міжнародної співпраці підприємства. Також нами використовується ціновий чинник, який має значний вплив на можливість виходу підприємства на міжнародний ринок зі своєю продукцією. Показники для оцінки рівня інтернаціоналізації підприємств відображають цей процес, тобто обсяг експорту, кількість країн-партнерів-експортерів, рівень цін. Інструментарій дослідження включає аналітичні залежності для оцінки середніх значень показників, матричний метод для групування підприємств з різними значеннями показників інтернаціоналізації, а також індексний метод для обчислення індексу інтернаціоналізації підприємства. Для вимірювання рівня значущості кожного показника використовується зважування, оскільки коригування індикаторів може оцінити внесок кожного показника в посилення інтернаціоналізації. Залежно від значення індексу інтернаціоналізації, ми окреслюємо подальшу стратегію бізнесу: "збереження позицій", "подальше розширення", "невідкладні дії". У дослідженні ми довели вплив рівня інтернаціоналізації підприємства на його розвиток та зростання, що відображається на рейтингових балах. На основі показників інтернаціоналізації 5 підприємств, які займають перші місця серед експортерів зерна в Україні, ми виміряли пряму кореляцію між рівнем інтернаціоналізації та розвитком підприємств (рейтингові бали).