СТРАТЕГІЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ: ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА ТА ЦИРКУЛЯРНІ БІЗНЕС-МОДЕЛІ - Сейсебаєва, Н.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розглянуто одну з найважливіших проблем сучасності – необхідність відділення економічного зростання від споживання природних ресурсів. Поточний рівень споживання ресурсів нестійкий, і для суспільства, і для бізнесу, які залежать від споживання природних ресурсів при поточній лінійній моделі економіки. Для досягнення і підтримки балансу в екосистемі планети розроблена та активно просувається концепція сталого розвитку, одним з обов’язкових умов якого є перехід до найбільш відповідального виробництва і споживання - циркулярної економіки. Слід зазначити, що організація об’єднаних націй (ООН), її установи та фонди активно сприяють вирішенню проблеми сталого розвитку. «Програма сталого розвитку до 2030 року» прийнята у 2015 році і є постійним керівним документом на всій території ООН. Вона складається з 17 цілей, спрямованих на подолання бідності, збереження ресурсів планети та забезпечення загального добробуту. Циркулярна економіка за моделлю, яка основана на розробці фонду Еллен Макартур, націлена забезпечувати поетапне відтворення ресурсної ефективності та безоплатності. У 2018 році Всесвітній економічний форум розширив п’ять базових принципів циркулярної економіки до десяти - так звані 10R. Класифікація бізнес-моделей у циркулярній економіці представлена міжнародною консалтинговою компанією Accenture. Бізнес-модель «Circular Suppliers» – циркулярні постачальники» базується на постачанні повністю відновлюваних і придатних для перероблення ресурсів, що лежать в основі виробничих і споживчих систем. Бізнес-модель «Resource Recovery» – відновлення ресурсів» ставить цінність продукту наприкінці його життєвого циклу для його подальшого повернення до ланцюга постачання та подальшого перетворення відходів через інноваційну переробку або утилізацію. Бізнес-модель «Product Life Extension» – продовження терміну служби продукту» дозволяє компаніям збільшити життєвий цикл продукції та активів. Бізнес-модель «Sharing Platforms» – спільне користування» сприяє створенню платформи для спільного використання надлишкових або недовикористаних потужностей як юридичними особами, так і приватними особами. Бізнес-модель «Product as a Service» – продукт як послуга» (PaaS) перетворює довговічність продукту, повторне використання та спільне використання його не на ризики розукомплектування, а на чинники зростання доходів і зниження витрат.