ЛІЗИНГОВЕ ІНВЕСТИЦІЙНЕ ФІНАНСУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА ВИКОРИСТАННЯ ЛІЗИНГУ ВІТЧИЗНЯНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ В СУЧАСНИХ РИНКОВИХ УМОВАХ - Батракова, Т.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено дослідженню лізингу як способу інвестиційного фінансування, аналізу використання лізингу в Україні та визначенню переваг та недоліків такого способу інвестиційного фінансування. Сьогодні основним завданням підприємства є пошук різноманітних способів підвищення конкурентоспроможності продукції. Оновлення виробничого обладнання, підвищення кваліфікації робітників та залучення кваліфікованих фахівців не можливі без вкладання інвестицій у розвиток виробництва. Одним із найпоширеніших способів інвестиційного фінансування є банківське кредитування, проте зараз ставки по таких кредитах є занадто великими для більшості вітчизняних підприємств, крім того, банківське інвестиційне кредитування пов’язане з низкою ризиків. Отже, вибір прийнятного та ефективного способу інвестиційного фінансування гостро стоїть перед вітчизняними підприємствами, а одним із рішень може бути лізинг. У сучасних ринкових умовах використання лізингу дозволяє отримати низку переваг як лізингодавцю, так і лізингоодержувачу, тому використання цього способу інвестиційного фінансування є економічно доцільним. В Україні сучасний стан ринку лізингових послуг має негативні тенденції до зниження, тому в статті розглянуто основні теоретичні підходи вітчизняних і зарубіжних учених стосовно сутності лізингу та його організації в Україні. Проаналізовано динаміку та стан ринку лізингових послуг в Україні. Досліджено результати використання лізингу як виду інвестиційного фінансування та основні перешкоди, які виникають в процесі лізингу. Досліджено основні тенденції на ринку лізингових послуг в Україні. Визначено перелік загроз зовнішнього та внутрішнього середовища, які впливають на процеси лізингу.