РОЗВИТОК ПЕРСОНАЛУ ЯК ЗАПОРУКА УСПІШНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Гельман, В.М.; Маказан, Є.В.; Буряк, А.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено теоретичні аспекти розвитку персоналу, зокрема визначено поняття, основні завдання та напрямки розвитку персоналу на підприємстві. Розвиток персоналу підприємства розглянуто як зміну його якісних характеристик, що включають професійні, кваліфікаційні, моральні, етичні, духовні, фізіологічні параметри. Основними завданнями розвитку персоналу підприємства є: покращення показників перспективності роботи працівників, підвищення продуктивності праці, збільшення термінів роботи фахівців, підготовка майбутнього керівного складу і молодого покоління працівників, впровадження нових технологій, досягнення відокремленого ринку праці, усунення невдоволення працівників і розвиток їх соціальних якостей. До ключових елементів системи розвитку персоналу включено: навчання персоналу, мотивацію і стимулювання, оцінку та атестацію, розвиток ділової кар’єри, роботу з резервом, ресурсне забезпечення професійного розвитку, управління саморозвитком працівника. Акцентовано увагу на врахуванні рівнів розвитку працівників для підвищення ефективності управління персоналом. Охарактеризовано рівні професійного розвитку працівників з урахуванням компетентностей і установок. До найбільш дієвих напрямів розвитку персоналу віднесено: створення індивідуальних планів розвитку, установлення показників результативності, створення можливостей для працівників брати на себе нові обов’язки та відповідальність поза службовими функціями, надання конструктивного зворотнього зв’язку, усунення бар’єрів розвитку персоналу, доступ до професійного середовища, інвестиції в розвиток персоналу, наявність прикладу керівництва, що продовжує розвиватися особисто і професійно. Обгрунтовано, що інвестиції в розвиток персоналу мають вирішальне значення для успіху підприємства.