ОСНОВНІ НАПРЯМИ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ МОТИВАЦІЇ КАДРІВ - Малтиз , В.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено дослідженню поняття нематеріальна мотивація, її основним принципам та функціям. Розглянуто мотивацію як одну з основних функцій управління, що є відносно самостійною спеціалізованою й відокремленою ділянкою управлінської діяльності. Визначено основні елементи функції управління та роль мотивації як вагомого чинника соціально-економічного заохочення найманих працівників, інструменту стимулювання до ефективної взаємодії суб’єктів спільної діяльності та забезпечення високоякісного й сумлінного виконання членами організації своїх обов’язків. Описано значущість мотивації кадрів, а також суть та її функції. Зазначено, що основними методами мотивації працівників є матеріальні та нематеріальні. Описано відмінність між матеріальною і нематеріальною складовою мотивації кадрів. Наведено головні види нематеріальної мотивації персоналу та основні відмінності між трьома основними видами. Виявлено одну з головних причин важливості нематеріальної мотивації. Досліджено чотири принципи керівництва при впровадженні негрошового заохочення кадрів. Розглянуто нематеріальну мотивацію як комплекс соціальних заходів, та важливість визначення найбільш ефективних інструментів стимулювання праці, що найбільше підходять під менталітет, психотипи та емоційний стан співробітника. У статті описано психотипи співробітників та їхні ознаки. Розглянуто основні відмінності психотипів через загальний опис характеру особистостей. Визначено основні спонукальні фактори для кожного із психотипів персоналу. Під час дослідження визначено основні фактори демотивації та методи мотивації, що підходять психотипам. Досліджено напрями нематеріальної мотивації кадрів та наведено десять основних напрямів нематеріальної мотивації для кадрів, що є найбільш ефективними та мають бути впровадженими. Розглянуто таке поняття, як нестандартна нематеріальна мотивація праці. Висвітлено нестандартні та нетипові для нашої країни методи негрошової мотивації та нестандартної нематеріальної мотивації праці.