ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МЕНЕДЖМЕНТУ З ПЕРСОНАЛУ - Тарасюк, Г.М.; Череп, О.Г.; Левицька, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Питання розвитку людського потенціалу, корпоративної культури та підвищення продуктивності праці є основними для розвитку підприємства. Менеджмент персоналу є одним зі стратегічних напрямів розвитку підприємства. Зміни в системі управління персоналом є неминучими. Одним із напрямів запровадження змін є адаптація світових тенденцій розвитку управління персоналом до українських економічних реалій. Щороку різні інституції, дослідники представляють низку тенденцій розвитку систем управління персоналом. Головними з проаналізованих сучасних трендів менеджменту персоналу є: активне використання технологій на всіх етапах роботи з персоналом; формування пасивного резерву людських ресурсів; динамічне ситуаційне геймифіковане навчання; активне використання командної роботи та досвіду персоналу. Указані тенденції повинні бути адаптовані до їхнього запровадження в системі управління українських підприємств. Це можливо зробити шляхом аналізу відомих трендів та виявлення особливостей та можливостей їх використання. Метою дослідження є аналіз основних тенденцій розвитку системи управління персоналом та можливостей її адаптації для українських підприємств. Визначені тенденції розвитку управління персоналом можуть бути адаптовані до українських реалій після аналізу їх використання на успішних західних підприємствах. Одним з таких є підприємство Siemens. Розглянуті теорії з додатковими змінами є актуальними для сучасного підприємства. Головним напрямом адаптації та запровадження технологій у системі управління персоналом є створення зручного колективного інформаційного середовища з активними базами знань та комунікаціями, можливістю настроювання власного персонального робочого (або навчального) інформаційного середовища. Адаптація світових тенденцій та практики управління персоналом може бути успішною за умови активного розвитку HR-бренду шляхом організації системи мотивації і навчання.