ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ МЕХАНІЗМУ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Осаул, А.О.; Лубенець , І.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті наголошено, що в умовах невизначеності та кон’юнктурних коливань економіки, при зростанні конкурентної боротьби, для успішного і довготривалого функціонування підприємства на ринку, важливого значення набуває організаційно-економічний механізм формування економічної безпеки. Доведено, що механізм побудови економічної безпеки підприємства є одним з важливих елементів стратегічного розвитку підприємства. На прикладі поглядів вітчизняних та іноземних дослідників обґрунтовано необхідність створення належних умов для сталого стратегічного розвитку підприємства шляхом розробки наукової основи організаційно-економічного механізму, адже ефективне функціонування такого механізму дає можливість дуже успішно протидіяти численним внутрішнім та зовнішнім загрозам і, тим самим, забеспечувати високий рівень економічної безпеки підприємства. Отже, дослідженню проблем забезпечення, управління економічною безпекою на підприємствах приділена велика кількість наукових праць. Але, не зважаючи на це, виявлено, що подальших наукових досліджень потребує низка питань, пов’язаних із визначенням методичних засад механізму управління економічною безпекою. Тому в роботі досліджено теоретичні аспекти побудови організаційно-економічного механізму економічної безпеки підприємства. Визначено його сутність, структуру та функції. Досліджено суб’єкти, об’єкти та принципи побудови організаційно-економічного механізму. Запропоновано вдосконалену структуру організаційно-економічного механізму економічної безпеки підприємства, яка включає в себе блок тактичного та стратегічного забезпечення функціональних складових економічної безпеки, економічний і організаційний блоки, доцільність взаємодії яких полягає у синхронізації та оптимізації організаційної структури управління економічної безпеки підприємства.