СУЧАСНІ МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ: ЇХ ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ - Северина, С.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розглянуто сучасні методи управління проектами. Подано характеристику традиційного підходу до управління проектами, а також гнучкі методи управління проектами, до яких відносяться Scrum, Agile, Lean і Kanban. Наведено схему прийняття управлінських рішень за кожним із цих підходів. Реалізація проекту за кожним з підходів відбувається поетапно. Схематичне зображення цього процесу дозволяє оцінити можливість реалізації проекту, використовуючи відповідний інструментарій, відповідно до галузі та критеріїв вашого проекту (ресурси, тривалість, правильність виконання процесів або весь комплекс цих параметрів). Традиційний підхід до управління проектами є найбільш очевидним методом, який дозволяє підвищити рівень управління проектами. Він передбачає поділ його на стадії з послідовним виконанням. Традиційний менеджмент передбачає проходження таких етапів: ініціація, планування, розробка, реалізація й тестування, моніторинг і завершення проекту. На сучасному етапі проекти стають все складнішими, запити клієнтів змінюються з наростаючою швидкістю, а реакція на зміни стає важливішою, ніж дотримання плану. Саме в цих умовах принципи проектного менеджменту не виправдовують себе. Потрібні гнучкі підходи, які дозволяють команді сприймати постійні зміни не як проблеми, а як можливості для удосконалення продукту та підвищення його продуктивності. У цих умовах доцільно застосовувати Scrum, Agile, Lean і Kanban. Визначено особливості їх упровадження, етапи реалізації. Визначено фактори, які впливають на вибір того чи іншого методу. Методів управління проектами без недоліків не існує, як і не існує систем, які б ідеально підходили будь-якому керівнику і членам його колективу. Узагальнено переваги та недоліки гнучких та традиційного методів до управління проектами. Зроблено висновок, що українські компанії не працюють за єдиною системою управління проектами.