МЕТОД ОЦІНКИ КЛЮЧОВИХ ПОКАЗНИКІВ ЕФЕКТИВНОСТІ В УПРАВЛІННІ КАДРОВИМ РЕСУРСОМ ПІДПРИЄМСТВА: НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ - Гельман, В.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2018)
Величезну значимість для кожного підприємства має розробка адекватної методики оцінки, що дозволить виявити слабкі позиції в галузі управління персоналом і дати рекомендації з підвищення ефективності в цій сфері. Ефективність реалізації заходів щодо управління персоналом багатоаспектна і являє собою взаємозв’язок економічного, функціонального та соціального ефектів. Врахування таких ефектів є важливим при виборі методів для аналізу системи управління кадровим ресурсом підприємства. Подано найпоширеніші та сучасні методи аналізу та оцінки системи управління кадровим ресурсом підприємства: експертна оцінка, метод бенчмаркингу, методики Д. Філіпса й Д. Ульріха, HR-метрики, оцінка інвестицій у людський ресурс, система ключових показників ефективності (КПЕ). КПЕ відображають ефективність діяльності підприємства або його структурного підрозділу, виступають потужним інструментом управління кадровим ресурсом підприємства. КПЕ визначаються залежно від типу підприємства, розміру, спеціалізації та іншим критеріям. Серед найчастіше використовуваних КПЕ: додана вартість людського капіталу (HCVA), дохід на одного співробітника (RPE), індекс задоволеності персоналу, рівень залученості персоналу, показник лояльності персоналу, коефіцієнт плинності персоналу, середній стаж безперервної роботи, фактор абсентеїзму Бредфорда, оцінка повного циклу зворотного зв’язку, коефіцієнт конкурентоспроможності зарплат, час закриття вакансії, окупність інвестицій у персонал тощо. У процесі здійснення вибору таких показників можна використовувати функцію S.M.A.R.T. Для підвищення ефективності прийняття рішень у сфері управління кадровим ресурсом розраховуються індекси КПЕ. Такий підхід дозволяє порівнювати результати роботи за різними показниками і розраховувати загальний коефіцієнт результативності.