ОБЛІК ВИТРАТ ЗА ЦЕНТРАМИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Лищенко, О.Г.; Горбань, В.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
Проаналізовано та систематизовано погляди науковців на зміст понять «центр відповідальності» та «центр витрат». Надано характеристику видам центрів витрат: виробничий, управлінський, збутовий, фінансовий. Обґрунтовано доцільність здійснення облікового угрупування витрат за центрами відповідальності на рахунок управлінського обліку з виділенням окремої групи рахунків. Для відображення витрат за центрами відповідальності ці рахунки повинні мати аналітичну деталізацію не тільки за центрами відповідальності, а й за статтями нормативних витрат. Наведені принципи організації системи обліку витрат за центрами відповідальності в управлінському обліку. Для стандартизації обліку доцільно кожному підрозділу центру відповідальності надавати аналітичний код, який дозволить деталізувати інформацію про витрати кожним підрозділом у звіті про виконання кошторису за кожним центром відповідальності. Запропонований аналітичний код потрібно закріпити в наказі про облікову політику при формуванні робочого плану рахунків. Запропоновано облікову модель формування виробничих витрат металургійних підприємств за бюджетними одиницями. Модель відображує побудову організації бухгалтерського обліку виробничих витрат за умови застосування даної пропозиції включатиме формування виробничих витрат за центрами відповідальності з одночасним відображення витрат за центрами витрат у розрізі виробничих цехів та місцями їх виникнення. На основі наведеної моделі надано рекомендації для складання управлінського виробничого звіту про виконання кошторису. Виробничий звіт про виконання кошторису – це звіт, що порівнює фактично понесені витрати на виробництво продукції із запланованим витратами за кошторисом. Запропоновано форму управлінського виробничого звіту, у якому має розкриватися така інформація: ідентифікація центру відповідальності, статті понесених витрат, субрахунок витрат, значення планових та фактичних показників та суму відхилення .