УПРАВЛІННЯ ДЕБІТОРСЬКОЮ ТА КРЕДИТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Рибалко, О.М.; Варламова, І.С.; Желніна, Г.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Стаття присвячена теоретико-методичним основам та практичним питанням підвищення якості та ефективності управління дебіторською та кредиторською заборгованостями підприємств з метою збільшення прибутковості, платоспроможності, фінансової стійкості та подолання кризи неплатежів. Для економічної безпеки і стабільності діяльності підприємства є актуальною тема дослідження та виявлення шляхів управління дебіторською та кредиторською заборгованістю. У статті розкриті актуальні питання управління дебіторською та кредиторською заборгованістю, що сприяють сталому розвитку суб’єкта господарювання. Розглянуто етапи та основні моделі управління кредиторською та дебіторською заборгованістю. Визначено основні переваги та недоліки заборгованостей для підприємства. Також у статті розглянуто сучасні підходи до економічного змісту дебіторської та кредиторської заборгованості. Проаналізовано склад та структуру, причини виникнення, строки створення і терміни їх існування та погашення. Окреслено напрями і прийоми управління дебіторською та кредиторською заборгованістю та їх співвідношенням.