ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯК ОБ’ЄКТ МОДЕЛЮВАННЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИПОТОКАМИ - Панченко, О.М.; Жолоб, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
У статті розглянуто поняття, зміст та складові обліково-аналітичного забезпечення в системі управління грошовими потоками підприємства. Розкрито підходи до моделювання обліково-аналітичного забезпечення управління грошовими потоками підприємства. Запропоновано модель обліково-аналітичного забезпечення управління грошовими потоками на підприємстві з урахуванням екзогенних та ендогенних факторів впливу на грошові потоки. Розкрито зміст та обґрунтовано функції кожної зі складових моделей: облікового блоку, блоку контролю, блоку аналізу. Запропонована схема відображає послідовний перехід інформаційного потоку від обліку, контролю та аналізу до прийняття управлінського рішення щодо оптимізації грошових потоків з урахуванням впливу екзогенних та зовнішніх факторів. Обґрунтовано, що обліковий блок надає інформацію щодо поточного стану грошових коштів. Ця інформація в подальшому обробляється в процесі контролю та аналізу грошових потоків. Блок контролю призначений для перевірки доречності та достовірності інформаційного потоку. Призначення блоку аналізу полягає в оцінці ефективності роботи підприємства з грошовими коштами. Конкретні методичні прийоми обліку, контролю, аналізу в межах побудованої моделі визначаються завданнями оптимізації грошових потоків в межах загальної стратегії ефективного розвитку підприємства. Результатом обліку та аналізу є система внутрішньої й зовнішньої звітності. Запропоновано для удосконалення інформаційної змістовності звітності щодо залишків та руху грошових коштів включити до приміток у складі річної фінансової звітності підприємства додаток з розкриття інформації про внутрішні зміни не грошових операцій. Надано рекомендації стосовно приблизної форми внутрішнього звіту про негрошові операції на підприємстві.