ЗАСТОСУВАННЯ БАНКАМИ УКРАЇНИ АНТИКРИЗОВИХ ЗАХОДІВ ЩОДО НАДАННЯ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ КОРОНАВІРУСУ: банк, банківський сектор, банківські послуги, розвиток, криза, антикризове регулювання. - Кушнір , С. О.; Геворгян , Г. А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У даній статті висвітлено поняття «антикризове регулювання» та розглянуто методи та інструменти такого регулювання, визначено основний напрям розвитку сфери банківських послуг в умовах кризи. Проаналізовано діяльність комерційних банків у сучасних нестабільних економічних умовах. У статті досліджено функції та економічний вплив комерційних банків на мікрорівні , запропоновано методи поліпшення банківських послуг згідно з актуальним економічним середовищем. Запропоновано методи та підходи до формування стабільного розвитку сфери банківських послуг в України в період кризи. В умовах ринкової економіки банки відіграють ключову роль у підтримці економіки, виступають як інститути, діяльності яких спрямовано на одержання прибутку та які самостійно приймають рішення щодо власних ризиків. Ускладнення діяльності банків та зростання конкуренції на ринку банківських послуг, який функціонує в складних економічних умовах (зокрема в умовах кризи) обумовлює необхідність контролю за його діяльністю та якістю наданих послуг. А отже, при регулюванні ринку банківських послуг повинні бути досліджені та враховані усі аспекти застосування як державних заходів впливу, так і саморегулювання. Актуальність даного дослідження полягає в виявленні зовнішніх та внутрішніх чинників, що впливають на економіку та на банківську систему зокрема, а також в аналізі та прогнозуванні вірних кроків регулювання банківських послуг та подальшого розвитку банківського сектору в Україні.