ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ДЛЯ ОСББ В УКРАЇНІ - Сейсебаєва , Н. Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Одним з визначальних векторів розвитку країни, її регіонів і міст Стратегією сталого розвитку «Україна – 2020» визначено реалізацію реформи житлово-комунального господарства. Житлово-комунальна сфера, будучи важливим соціально-економічним видом діяльності, забезпечує населення вкрай потрібними житлово-комунальними послугами. Надання якісних житлово-комунальних послуг споживачам пов’язане з потребою комплексної трансформації визначальних засад функціонування житлово-комунальних послуг України, вдосконалення технології бюджетування цієї сфери, реформування системи державного її регулювання. Політичні чинники, втрата макроекономічної стабільності, відсутність чіткої методики прогнозування, неналежний стан державного управління бюджетними коштами стримують розвиток вітчизняного ринку житлово-комунальних послуг. Усе окреслене призводить не лише до завищення вартості надання житлово-комунальних послуг, але й до поступового погіршення їх якості. Тому насамперед актуально та доцільно з’ясувати теоретичні та практичні засади функціонування підприємств та організацій, надавачів житлово-комунальних послуг, зважаючи на проблеми їх трансформації до умов відкритої економіки. Однією з основних передумов якісно нових перетворень в житлово-комунальному господарстві України є формування конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг, як дієвого механізму виходу галузі з кризи, розвиток нових форм управління житловим фондом (ОСББ, служб єдиного замовника, залучення приватних підприємств); проведення конкурсного відбору підприємств (керуючі компанії) до участі в наданні житлово-комунальних послуг. Реформування ринку житлово-комунальних послуг в Україні неможливе без детального вивчення закордонного досвіду країн, які вже досягли значних успіхів або перебувають на шляху перетворень ринку житлово-комунальних послуг.