СВІТОВА ФІНАНСОВА КРИЗА 2008-2009 РОКІВ: ПРИЧИНИ ТА ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ - Сьомченко , В.В.; Сулєйманова , А.Н. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті розглянуто основні причини, фактори та наслідки фінансової кризи 2008-2009 рр. Проаналізовано динаміку основних макроекономічних показників, шляхом проведення порівняння даних за попередні і поточні періоди. Висвітлено роль іпотечного кредитування, руйнування банківського сектору та банкрутство інвестиційних банків США. Досліджено методи та підходи, що застосовуються для подолання економічної кризи. Провідні науковці та експерти вважають, що економічна криза 2008-2009 рр. була наймасштабнішою в США з часів Великої депресії 1920-1930 рр. В кінці 2007 року мільйони американців втратили свої робочі місця, велика кількість фінансових установ та організацій зазнали краху, а мільярди доларів, що зберігалися на ощадних рахунках були назавжди втрачені. Вчені зазначають, що проблема на сучасному ринку житла в Сполучених Штатах лежать в основі глобальної фінансової кризи. З початку 2008 року криза набула світового масштабу і почала проявлятися у зниженні обсягів виробництва, зниженні попиту і цін на ресурси та матеріали, зростанні безробіття та інфляції. Органи влади США запроваджували різноманітні заходи для вирішення даної проблеми. На сучасному етапі, є важливим детально розглянути чинники, які вплинули на появу кризи і наслідків для економічних ринків всіх країн світу для того, щоб перешкодити виникненню аналогічної кризи в майбутньому. Причини глобальної кризи різноманітні і непрості. До основної причини виникнення можна віднести не досконалу політику ФРС (Федеральної резервної системи), щодо перевиробництва долара США, який вважається основною світовою валютою. Світова фінансова криза є головною подією останніх років у зв’язку з тим, що має свої особливості, що відрізняють її від криз минулих часів.