ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ ДЕРЖАВНИХ КОМПАНІЙ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ ТА ПРИКЛАДНІ МЕТОДИКИ - Єльнікова , Ю. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті проведено формування теоретичних концептів та підходів до ідентифікації державних компаній як суб’єктів відповідального інвестування у контексті посилення їх інвестиційної привабливості. В ході даного дослідження було визначено, що серед українських вчених дослідження державних компаній у контексті їх фінансової ефективності, інвестиційної привабливості для діяльності у сфері сталого розвитку лише набувають популярності. Висвітлені лише окремі практики відповідальної діяльності компаній, в основному приватних. Доведено, що в умовах зростання частки державних компаній серед найбільш впливових корпорацій світу постає нагальне питання оцінювання їх інвестиційної привабливості виходячи не лише з традиційних індикаторів фінансової ефективності, але й здатності створювати цінність для суспільства на відповідальних засадах, що втілена в ESG – критеріях та відповідним їм індикаторам. Розглянуто ряд індикаторів та методик щодо визначення інвестиційної привабливості компанії. У ході дослідження виявлено, що мобілізація інвестиційних ресурсів, його алокація в інфраструктурні проекти, з урахуванням ESG – критеріїв через державні підприємства створює підвалини для загального економічного піднесення, не лише у таргетованих секторах стратегічного значення, куди спрямовуються інвестиції. Участь державних підприємств у інвестиційній підтримці нових галузей економіки чи тих, які потребують реструктуризації, може стати альтернативою запровадження спеціальних податкових режимів.