СУЧАСНИЙ СТАН ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ ТА РЕГУЛЮВАННЯ КРИПТОВАЛЮТ У СВІТІ - Батракова, Т.І.; Синьоока, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
У статті розглядається сучасний стан та перспективи розвитку електронних грошей в Україні. Зокрема, було встановлено, що розвиток найновішої електронної форми грошей призводить до того, що гроші втрачають свою фізичну форму і перетворюються на інформаційний ресурс, стає віртуальною реальністю, яка створена за допомогою технологічних пристроїв. Дається стислий екскурс по розвитку криптовалюти, Представлено теоретичне осмислення нового виду цифрових грошей. Сьогодні в світі немає єдиного трактування криптовалюи – в одних джерелах вона трактується як валюта, в інших як товар або сировину. Деякі автори появу і використання біткоїнів (основна криптовалюта) розглядають як еволюцію світової фінансової системи. Досліджено історію походження криптовалюти, відмінні риси криптовалюти від звичайної валюти, охарактеризовано їх правовий статус, специфіку їх використання і ставлення до них уряду різних країн. Результати аналізу вітчизняної та іноземної нормативно-правової бази показують, що національне законодавство відстає від швидкого розвитку відносин у сфері обігу електронних платіжних інструментів в Україні. Суб’єкти, що здійснюють операції з електронними грошима (емітентом електронних грошей, оператором, агентами, торговцями та користувачами), можуть здійснювати їх лише згідно з правилами, затвердженими Національним банком України. Водночас, Національний банк України не схвалив правила використання електронних грошей WebMoney Transfer, Internet. Гроші, VkrMoney, RBKMoney, Яндекс. Гроші, QJWI, E-gold.