МОДЕЛІ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ ТА ЇЇ ВАРІАНТИ: СВІТОВИЙ ТА УКРАЇНСЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Андросова , О. Ф. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Cтаття присвячена моделям корпоративної культури та її варіантам на промислових підприємствах. Досліджено моделі корпоративної культури та розглянуто світовий й український досвід. На основі дослідження виявлено, що серед моделей корпоративної культури світового рівня виділяють: модель Е. Шейна, яка базується на трьох рівнях: культурних індикаторах, світогляді, рівні символів і знаків; модель Ф. Харріса і Р. Морана формується з десяти елементів та допомагає промисловим підприємствам більше приділяти увагу до своїх робітників, сприяти укріпленню між виробничих зв’язків, правильній розробці стратегії корпорації. З’ясовано, що модель Р. Рютінгера містить такі основні елементи як ринок і суспільство, а її цінностями виступають культура організації, уявлення про цінності; норми, правила поведінки, конкретна поведінка. Модель культури Г. Хофтседа будується на практиках, основними елементами яких є: цінності, ритуали, герої, символи. Модель Б. Ф. Усманова базується на ідеальних ідеях, а саме : видатних діячах та прикладах для наслідування, провідних в суспільстві ідеях та цінностях, внутрішніх стандартах та правилах, неформальних каналахзв’язку. Модель Performance Engineering Group, Inc., поєднує елементи корпоративної культури з елементами корпоративної стратегії. Виявлено, що моделі українських вчених відрізняються від іноземних. Модель М. І. Овчаренко містить процес формування й розвитку корпоративної культури, процедури профілю споживача, дозволяє повністю реалізувати клієнтоорієнтовану функцію корпоративної культури. Модель С. І. Грибінської побудована на факторах зовнішнього та внутрішнього впливу на корпоративну культуру, відображає рівні її прояву, забезпечує особисті актуальні потреби працівників від роботи та мотивує персонал, сприяє одержувати задоволення працівників роботою, допомагає досягти творчої самореалізації та саморозвитку.