БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК ОСНОВА ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ - Бугай, В. З.; Горбунова , А. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Визначено актуальність бюджетування та встановлено, що воно необхідно для ефективного розвитку операційної діяльності, виходячи із стратегічних цілей підприємства. Обґрунтовано, що бюджетування – процес організації управління фінансово-господарською діяльністю суб’єктів господарювання, який ґрунтується на розробці бюджетів у розрізі центрів відповідальності та напрямів діяльності, організації контролю за їх виконанням, аналізу відхилень від бюджетних показників та регулюванні на цій основі господарської діяльності з метою узгодження й досягнення намічених результатів на всіх рівнях управління. Науковці по-різному підходять до обґрунтування ролі бюджетування у фінансовому плануванні: встановлення етапів бюджетування, не виокремлюючи провідної ланки; формування фінансової структури підприємства; як інструмент фінансового планування та контролю; що бюджетування – управлінська технологія. Встановлено, що бюджетування, як управлінська технологія, повинно включати три взаємопов’язані складові частини: технологію (цільові показники і нормативи, види бюджетів, схеми консолідації бюджетів, формати бюджетів), організацію (центри відповідальності, регламент бюджетування і бюджетного контролю, розподіл функцій і відповідальності між різними рівнями управління, система документообігу) і автоматизацію фінансових розрахунків. Основними причинами, що зумовлюють необхідність впровадження бюджетування на вітчизняних підприємствах є: відсутність інформації про реальні витрати, видатки та надходження на підприємстві; нецільове використання ресурсів організації; значні фінансові втрати; криза неплатежів. Встановлено, науково обґрунтовані принципи бюджетування, практичне застосування яких є необхідною умовою ефективності процесу бюджетного планування. Обґрунтовано роль бюджетування у фінансовому плануванні, а також переваги його впровадження на вітчизняних підприємствах. Щоб реалізувати переваги бюджетування, на підприємствах необхідно вирішити низку проблем, а саме: економічні; технічні; організаційні; соціальні; інформаційні.