ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ МАШИНОБУДУВАННЯ - Маказан , Є. В.; Веремєєнко , О. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Розглянуто принципи енергозберігаючої політики, які допоможуть реалізувати активну політику підвищення енергоефективності. Встановлено, що упровадження принципів енергозберігаючої політики в діяльність вітчизняних підприємства буде сприяти підвищенню їх енергоефективності, що, своєю чергою, є основним фактором підвищення ефективності виробничої діяльності. Виділено основні завдання політики підвищення енергоефективності на макро- та макрорівнях. Надано перелік конкретних функцій управління процесом енергозбереження на підприємстві. Виокремлено складові проектування енергоефективності. Визначено основні заходи у сфері енергозбереження на підприємствах. Встановлено, що цілі енергозберігаючої політики носять глобальний характер та визначаються сучасними тенденціями розвитку енергетики, а саме: енергозабезпеченням (наданням якісних енергоресурсів за умов їх безперебійного постачання), енергодоступністю (енергоресурси повинні мати ринково обґрунтовану ціну за умов енергоощадливості споживачів), енергоприйнятністю (забезпеченням мінімального впливу на екологію). Встановлено, що проведення політики повинно ґрунтуватися на результатах економіко-енергетичного обстеження всіх виробничих і невиробничих ланок. Нині основним фактором формування енергоефективності підприємств машинобудування є створення ефективно діючої системи підвищення енергоефективності.