ЛОГІСТИЧНІ ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ ОБЛІКОВОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОСТОРУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Гринь , В. П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Статтю присвячено актуальним питанням формування обліково-аналітичного забезпечення підприємства, що забезпечить упорядкування процесу отримання, оброблення, накопичення, передачі інформації для всебічного забезпечення процесу прийняття рішень. В дослідженні проаналізовано основні підходи до управління підприємством та запропоновано використати для побудови обліково-аналітичного забезпечення логістичні принципи, які дадуть змогу створити єдиний інформаційний простір обліково-аналітичного забезпечення, що потребує реорганізації інформаційних потоків. Обґрунтовано необхідність застосування поняття облікового стратегічного інформаційного простору як складової системи бухгалтерських наукових знань. Предметом дослідження визначено систему інформаційного забезпечення стратегічного управління. Метою статті визначено обґрунтування поняття облікового стратегічного інформаційного простору, виділення і опис його основних складових на основі використання положень комунікаційної теорії. Методологічною основою дослідження було обрано комунікаційну теорію та концепцію інформаційного простору. Одержані в статті наукові результаті можуть бути використані для удосконалення теоретичних засад бухгалтерського обліку, а також для удосконалення практики формування інформаційного забезпечення системи стратегічного управління на підприємствах. Проаналізовано погляди дослідників стосовно необхідності виділення облікового стратегічного інформаційного простору. Визначено місце облікового стратегічного інформаційного простору в обліковій системі в контексті розуміння бухгалтерського обліку як інформаційно-комунікаційної системи. Запропоновано визначення облікового стратегічного інформаційного простору як сукупності різноманітних видів облікової інформації стратегічного спрямування, джерел її виникнення, місць її обробки, збереження та передачі, що стосується як обліково-інформаційної системи окремої бізнес-одиниці, так і окремих елементів такої системи. Виділено та обґрунтовано у складі облікового стратегічного інформаційного простору три основні елементи (облікові стратегічні інформаційні ресурси; засоби облікової стратегічної інформаційної інфраструктури; засоби облікової стратегічної інформаційної взаємодії). Визначено причини виникнення відмінних особливостей облікового стратегічного інформаційного простору як облікового теоретичного конструкту.