ПОДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ У ФОРМАТІ XBRL - Проскуріна , Н. М.; Пушкарь , І. В.; Плутицька , К. М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Важливим джерелом економічної та бухгалтерської інформації є примітки до фінансової звітності. Тенденція до інформаційного перевантаження приміток обумовлює переосмислення їх ролі та змісту, а також перегляд нормативних актів, якими регулюється процес подання фінансової звітності на законодавчому рівні. Постає актуальна необхідність у вдосконалення процесу формування приміток щодо встановлення вимог до розкриття, щоб запобігти дублюванню інформації у фінансовій звітності в цілому та елімінувати неактуальні розкриття. Це сприяє тому, що інформація у примітках є зрозумілою, послідовною, може бути порівняна як у динаміці самого підприємства, так і з підприємствами галузі. У статті досліджено наукові підходи вітчизняних вчених про архітектоніку приміток до фінансової звітності, яка враховує зв’язок між рівнем ризику об’єктивності та рівнем інформаційного ризику. Починаючи з 2019 року підприємства, які повинні подавати звітність за Міжнародними стандартами фінансової звітності, зобов’язані подавати фінансову звітність на підставі таксономії у єдиному електронному форматі XBRL. Проаналізовано основні законодавчі акти якими регулюється застосування даного формату. У статті розглянуто ключові принципи застосування ХBRL-формату. На підставі дослідження інформаційних ресурсів детально описано елементи таксономії з поясненням їх функцій. Описано призначення та виявлені основні переваги звітування у форматі XBRL. У статті наглядно розглянуто подання звітності у XBRL-форматі на прикладі звітності сільськогосподарських підприємств, особливістю яких є застосування МСБО 41 «Сільське господарство». А саме досліджено основні компоненти даного формату, які необхідно застосовувати, а також розглянуто джерела інформації для заповнення основних блоків приміток за даним стандартом, враховуючи галузеві особливості. Визначено, що важливим етапом формування звітності у XBRL-форматі є валідація, яка передбачає перевірку відповідності заповнених даних. У статті описано безкоштовні ресурси для ознайомлення з даним форматом, а також безкоштовне програмне забезпечення для формування та валідації фінансової звітності у XBRL-форматі. Підкреслено необхідність підготовки та підвищення кваліфікації фахівців, які відповідають за процес складання фінансової звітності.