ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ ТА АУДИТУ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ НА СКЛАДАХ ПРАТ «ДНІПРОСПЕЦСТАЛЬ» - Гамова , О. В.; Козачок, І. А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
В ході написання статті авторами була досягнута мета, а саме проведено фінансовий аналіз показників діяльності та розроблені науково обґрунтовані шляхи вдосконалення обліку та аудиту виробничих запасів на складі підприємства ПрАТ «Дніпроспецсталь». Запропоновано алгоритм формування аналітичного обліку за додатковими властивостями виробничих запасів на складах ПрАТ «Дніпроспецсталь» та відомості аналізу доступності виробничих запасів на складі та вартісної оцінки складу виробничих запасів в цінах номенклатури. Від своєчасності та правильності документального оформлення операцій із надходження виробничих запасів на склад ПрАТ «Дніпроспецсталь» залежать достовірність віднесення їх вартості на витрати виробництва, раціональність оцінки залишків незавершеного виробництва. Усі зазначені пропозиції щодо формування аналітичного обліку за додатковими властивостями запасів та вдосконалення документального оформлення наявності та надходження виробничих запасів дають можливість отримати більше інформації з меншої кількості документів, що, своєю чергою, впливає на підвищення їх інформативності та аналітичності. За результатами дослідження запропоновано методика проведення аудиту оцінки виробничих запасів на складах ПрАТ «Дніпроспецсталь» та робочі документи аудитора, які можна бути використовувати на підприємстві для проведення більш якісної аудиторської перевірки виробничих запасів. Мета складання робочих документів з аудиту виробничих запасів на складах ПрАТ «Дніпроспецсталь» полягає в необхідності формування аудиторських доказів для обґрунтування аудиторської думки (висновку), а також для підтвердження фактів здійснення аудиту відповідно до законодавчих та стандартних (нормативних) вимог. Застосування на практиці запропонованих рекомендацій з удосконалення обліку та аудиту виробничих запасів на складі сприятиме підвищенню ефективності управлінських рішень щодо використання виробничих запасів суб’єктами господарювання.