ВПЛИВ КОРОНАКРИЗИ НА ОБ’ЄДНАННЯ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - Линенко , А. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Доведено, що реакція інтегрованого бізнесу на вплив коронакризи має свої особливості, зумовлені його економічною природою. Більшість сучасних об’єднань підприємств мають розгорнуту мережу, структура підприємств, об’єднаних у консолідовані групи, може охоплювати всю Україну, а також виходити за межі державних кордонів, отже в одних карантинних зонах господарська діяльність майже зупиняється, в інших – провадитися в нормальному режимі. Значні масштаби функціонування об’єднань підприємств, їхні потужні фінансові, трудові та інші ресурси, роблять інтегрований бізнес дещо «неповоротким» і вразливим до наслідків коронакризи, однак ці ж особливості забезпечують консолідованим бізнес-утворенням потенціал для адаптації до нових реалій економічної діяльності. В статті визначено характер впливу коронакризи на розвиток сучасних об’єднань підприємств в Україні, обґрунтовані можливості подолання кризових наслідків в економіці, спричинених COVID-19, за рахунок консолідації зусиль українського бізнесу, спрямованих на вирішення цієї масштабної проблеми. Досліджені основні напрями протидії консолідованих об’єднань підприємств корона кризі, а саме: 1) турбота про співробітників; 2) створення штабу реагування 24/7; 3) підтримка ланцюга постачальників; 4) турбота про громаду. Наведені позитивні приклади допомоги консолідованого бізнесу громадам. Обґрунтовано, що сучасним об’єднанням підприємств в Україні, які мають фінансові можливості, необхідно спрямовувати їх на модернізацію своїх виробничих потужностей, перепрофілювання видів діяльності на інноваційній основі. Через обмеженість транскордонного співробітництва, інтегровані бізнес-формування можуть орієнтуватися на внутрішній ринок, що лише підсилюватиме українську економіку в стратегічній перспективі. Підтримка консолідованим бізнесом соціальних програм і наукових досліджень, спрямованих на подолання COVID-19, має стати обов’язковим компонентом корпоративної соціальної відповідальності, що сприятиме оздоровленню як бізнес-середовища, так і суспільства в цілому.