ПРОГНОЗНІ НАСЛІДКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ У РАЗІ ПОДОЛАННЯ ПАНДЕМІЇ - Бабміндра , Д. І.; Оспіщева , К. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Уся світова спільнота, починаючи з середини грудня 2019 року, потрапила під величезний вплив Всесвітньої епідемії коронавірусної хвороби, яка отримала назву COVID-19. Пандемія вже призвела до тисячних людських втрат у всьому світі, спричинила суттєві обмеження на соціально-культурне життя населення і кардинально змінила тренди глобальної економіки. На сьогодні важко спрогнозувати, які остаточні людські жертви та економічні втрати зазнають держави в коротко-, середньо- і довгостроковій перспективі. Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно проголосила коронавірусну хворобу пандемією на початку березня 2020 року. Спалах захворювання розпочався у середині грудня 2019 року у місті Ухань центрального Китаю. За цей час пандемія суттєво вплинула на тренди розвитку світової економіки, не залишивши осторонь жодної країни. Криза, яку світ переживе у результаті поширення COVID-19, є загальносвітовою, вона вдарить по усім країнам з відкритою ринковою економікою. Особливо це похитне фінансово-економічний стан України, економіка якої в останні роки і так є нестабільною і залежною від світових тенденцій, політичних подій і настроїв населення. Для економіки України криза, зумовлена поширенням COVID-19, є особливо небезпечною і може суттєво похитнути фінансово-економічний потенціал країни: відбудеться падіння офіційної зайнятості та реального ВВП, значних витрат зазнає корпоративний сектор, знизяться шанси успішного розміщення єврооблігацій, скоротиться приплив іноземних інвестицій, відбудеться здешевлення національної валюти. Сектори, де пом’якшуються карантинні обмеження і які пов’язанні із споживчим попитом, швидко відновлюються, насамперед роздрібна торгівля та послуги. Із промисловістю та інвестиційним попитом ситуація слабкіша. В умовах подальшого поширення COVID-19 в Україні, як і у світі в цілому, спостерігатиметься і сповільнення обсягів будівництва, скорочення автодорожніх ремонтів тощо. Як зазначають експерти, позитивним є те, що попит на аграрну продукцію не скоротиться, не передбачається і падіння цін на неї. Водночас окремі країни можуть обмежити ввіз продукції іноземного походження з метою недопущення поширення вірусу.