ФЮЧЕРСИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ХЕДЖУВАННЯ ВАЛЮТНИХ РИЗИКІВ В УКРАЇНІ - Сейсебаєва , Н. Г.; Денисенко , А. А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті розглянуто поняття, принцип та мета хеджування як одного з підходів до управління ціновими та валютними ризиками. Зазначено основні інструменти для здійснення хеджування валютних ризиків. Визначено основних хеджерів валютних ризиків та особливості валютних ф’ючерсів. Досліджено стан та динаміку розвитку ринку похідних фінансових інструментів в Україні. Визначено, які деривитиви користуються найбільшим попитом на біржах. Проаналізовано обсяг та питому вагу торгів деривативами на організаторах торгівлі. Зазначено основні передумови, які сформували необхідність розвитку ринку валютних деривативів в Україні. Виявлено основні закономірності функціонування ф’ючерсного ринку в Україні та охарактеризовано основні позитивні та негативні тенденції. Охарактеризовано особливості ф’ючерсу на курс долар США на Українскій біржі. Окреслено перспективи розвитку торгівлі ф’ючерсними контрактами на зернові культури. Визначено переваги і недоліки використання валютних ф’ючерсів для мінімізації валютних ризиків підприємств та агровиробників. Визначено основні проблеми, що стримують розвиток вітчизняного ринку деривативів та причини низького використання інструментів хеджування в Україні, зокрема: відсутність інвестицій, скорочення обсягів обсягів операцій з деривативами, нерозвиненість необхідних для хеджування деривативів, недостатній рівень розвитку інфраструктури для ф’ючерсної торгівлі, низька поінформованость суб’єктів господарювання про можливості хеджування за допомогою операцій з деривативами, домінування спекулятивних мотивів. На основі особливостей функціонування ринку похідних цінних паперів в Україні рекомендовано розширювати інструментарій строкового ринку та створювати умови для поширення практики хеджування фінансових ризиків.