ВІДНОСИНИ МІЖ HR-МАРКЕТИНГОМ І HR-БРЕНДИНГОМ В УПРАВЛІННІ ОРГАНІЗАЦІЄЮ - Левицька , І. В.; Климчук , А. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Стаття містить результати дослідження розуміння сутності HR-маркетингу та HR-брендінгу в управлінні організацією. Обумовлені межі поняття «організація» свідчать про те, що запропонований підхід взаємопов’язаної побудови комплексу HR-маркетингу та HR-брендінгу може бути використаний для різноманітних організацій, серед яких можуть бути державні та комерційні підприємства різного галузевого та міжгалузевого призначення, установи, проектні, громадські, благодійні організації тощо. Тісне переплетіння формування корпоративного, HR- та особистого бренду дозволить зменшити існуючі протиріччя, плиннність кадрів та сфокусувати увагу на ті функціональні і управлінські процеси, які мають найбільший вплив на результати реалізації загальної корпоративної стратегії організації. Розмежування зовнішнього і внутрішнього маркетингу дозволяє визначити позицію організації на ринку праці (або зайнятості, соціальної складової громадянського суспільства), а також сформувати враження від діяльності організації загалом та її окремих фахівців, а також враження працюючих та звільнених працівників також формують рейтинг HR-бренду. Підхід зверху-вниз – від місії, стратегії, цільових заходів загального та HR-маркетингу дозволяють з плином часу сформувати рейтинговий загальний та HR-бренд. І, навпаки (знизу до верху), відомі за рахунок популярних продуктів та послуг компанії стають кращими роботодавцями та вирощують власні таланти з високим особистим рейтингом. Процеси побудови HR-бренду є стратегічними та входять не тільки в стратегічну гілку цілей HR-менеджменту та маркетингу, а і є присутніми в кожній цільовій гілці загальної стратегії. Причиною такого комплексного підходу є посилення значення людського капіталу в розвитку організацій. Запропоновані підходи та рекомендації щодо побудови HR-стратегії, маркетингу й бренду дозволять організаціям різних форм і масштабів позиціонувати себе як організацію, що сприяє власному розвитку та зростанню професійних і особистих позитивних якостей її персоналу.