МЕТОДОЛОГІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ЛЮДСЬКИХ РЕСУРСІВ В ЦИФРОВІЙ ЕКОНОМІЦІ - Іванов , С.; Малтиз , В.; Калюжна , Ю.; Терент’єва , Н. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті використовується систематизована методологія аналізу та оцінки ефективності людських ресурсів на основі нечітких множин із використанням технологій великих даних. На основі нашого дослідження ми проаналізували метод побудови великих даних для обраного нами підходу, використовуючи Індустрію 4.0. Для відібраних нечітких множин, набір послідовності процедур в послідовності методу для оцінки ефективності людських ресурсів були ідентифіковані. Розроблено функції вводу та виведення для приєднання даних. Ця стаття досліджує процес правил нечіткої логіки, що дозволяє нам визначити ступінь правдивості для кожної умови. Актуальність дослідження полягає у розробці методології, яка включає вісім процедур, необхідних для всебічної оцінки економічної ефективності людських ресурсів. У цій статті запропоновано підхід до оцінки нормативних або середніх значень виконання службових обов’язків працівниками підприємства за багатьма спеціальностями, освітніми рівнями, рівнями управління, а також з урахуванням опису багатьох посад, описів відповідності представлена взаємозамінність посад, оцінка додаткових характеристик працівників та опис багатьох додаткових завдань та їх характеристик. У статті представлена структурна модель аналізу даних для оцінки персоналу. Представлено результати моделювання оцінки людських ресурсів.