КОГНІТИВНИЙ ПІДХІД ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТЕРИТОРІЇ - Макаренко , О. І.; Татосян , Т. А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Стаття присвячена дослідженню впливу соціально-економічного розвитку на екологічну безпеку території. Проведено аналіз наукових досліджень щодо екологічної безпеки регіону, країни з урахуванням показників соціально-економічного розвитку. Соціально-економічний розвиток регіону характеризується якісними змінами та незворотністю, а як складний та динамічний процес мінливістю та невизначеністю стану у майбутньому. Якісні зміни в економіці можуть негативно або позитивно впливати на рівень екологічної безпеки. Визначено, що оцінювання стану екологічної безпеки є важливим науково-практичним завданням, адже глобальні економічні, соціальні, політичні, кліматичні зміни, які не обійшли й Україну, висувають нові умови господарювання. В роботі запропоновано когнітивну модель оцінювання стану екологічної безпеки території, яка враховує вплив економічних та соціальних факторів. Процедура побудови когнітивної моделі впливу факторів на стану екологічної безпеки території складається з декількох етапів: проводиться факторний аналіз впливів факторів на стан екологічної безпеки; встановлюється характер впливу факторів один на одного; будується когнітивна модель впливів та здійснюється аналіз її збалансованості. Запропонований підхід для оцінювання стану екологічної безпеки на основі методу когнітивного моделювання може бути застосований у процесі підтримки прийняття управлінських рішень щодо доцільності впровадження природоохоронних заходів на державному та регіональному рівнях, оскільки дозволяє оперативно визначати поточний стан безпеки, з врахуванням соціально-демографічних та виробничих факторів та антропогенних чинників навколишнього середовища.