ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ НОРМАТИВУ ДИНАМІКИ - Бугай, В.З.; Горбунова, А.В.; Урусова, З.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Однією з основних умов життєздатності підприємств є забезпечення фінансового стану на належному рівні. Зараз науковці й практики для аналізу і оцінювання фінансового стану підприємств часто застосовують традиційні методичні підходи, які ґрунтуються на використанні переважно відносних показників. Установлено, що основна проблема оцінювання фінансового стану підприємства полягає в тому, що практично не можливо встановити його об’єктивний рівень, використовуючи дані фінансової звітності на певну дату. Доведено, що фінансові коефіцієнти, які використовуються для діагностики фінансового стану підприємства, мають низку недоліків: статичність – вказані показники розраховуються на основі балансових даних, які характеризують майновий стан підприємства на конкретну дату; недостатня інформативність для прогнозування майбутніх грошових надходжень і виплат; наявність потенційних зобов’язань, які не враховуються при розрахунку коефіцієнтів; ігнорування перспективних виплат, здатних вплинути на відтік грошових коштів у майбутньому. Показано, що будь-яке управлінське рішення відображається в динаміці економічних показників, тому як ознаки упорядкованості показників доцільно використовувати міри динаміки – темпи росту. Кращому динамічному фінансовому стану підприємства відповідає нормативний порядок руху показників, що відображає фінансовий стан підприємства. Обґрунтовано науковий підхід щодо проведення діагностики фінансового стану підприємства на основі нормативу динаміки, використовуючи еталонні темпи зростання показників із подальшим порівнянням із фактичними змінами. Застосування запропонованого підходу на практиці сприятиме підвищенню об’єктивності діагностування рівня фінансового стану підприємств для підтримання платоспроможності на необхідному рівні.