ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ СУБ’ЄКТОМ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Гринь, В.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Визначено облікову систему підприємства як одне з основних джерел генерування інформації для прийняття управлінських рішень, що в умовах сьогодення є постійним об’єктом для здійснення удосконалень. Це обґрунтовується розвитком системи управління підприємствами в умовах ускладнення їхньої організаційної структури, системи міжфірмових взаємозв’язків та підвищення рівня динамічності конкурентного середовища. Доведено необхідність удосконалення системи облікового забезпечення стратегічного управління. Визначено невідповідність чинної облікової системи потребам і запитам суб’єктів стратегічного управління. Виділено три основні аспекти (теоретичний, методичний, організаційний), в розрізі яких слід удосконалювати облікове забезпечення стратегічного управління. Висвітлено особливості розгляду стратегічного обліку як окремого виду чи напряму облікової науки. Розглянуто причини виділення парадигми бухгалтерського обліку. Розкрито порядок формування стратегічної звітності на основі використання стратегічного бухгалтерського інжинірингу. Сформовано детермінант розвитку облікової системи в умовах сьогодення як необхідність формування інформаційного забезпечення системи стратегічного управління підприємствами. Проаналізовано роль інструментів стратегічного управлінського обліку у формуванні облікової інформації стратегічного спрямування. Розкрито напрями удосконалення системи організації обліку з метою задоволення потреб суб’єктів стратегічного управління (розробка стратегічно орієнтованої системи обліку та стратегічної бухгалтерії, впровадження посади стратегічного бухгалтера). Висвітлено взаємозв’язок між системою стратегічного управління та обліковою системою підприємства в контексті детермінант її розвитку. Узагальнено підходи дослідників щодо причин невідповідності чинної системи обліку потребам суб’єктів стратегічного управління. Виділено та обґрунтовано загальні напрями подальшого удосконалення облікової системи у відповідності до потреб суб’єктів стратегічного управління.