ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ КАТЕГОРІЇ «ІНВЕСТИЦІЙНА АКТИВНІСТЬ» - Іванова, А.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено теоретичний та методичний аспекти інвестиційної активності. Підкреслено, що підприємства не можуть забезпечити стабільного зростання виробництва без активізації інвестиційного процесу. Проаналізовано підходи науковців до трактування категорії «інвестиційна активність». З’ясовано, що сьогодні тривають наукові дискусії щодо визначення цього поняття. Показано, що одні вчені-економісти ототожнюють інвестиційну активність з ефективністю інвестиційної діяльності, решта - із процесом інвестування, та більшість погоджується з тим, що ця категорія визначає інтенсивність інвестиційної діяльності підприємства. Установлено, що на рівень інвестиційної активності підприємства впливає низка факторів, які визначають обсяги інвестицій, їх напрям, створюють передумови та можливості для інвестування, а також впливають на рівень інвестиційних загроз. Узагальнено класифікацію факторів впливу на рівень інвестиційної активності з урахуванням внутрішніх чинників, які залежать від організації та управління підприємством, та зовнішніх, що вимагають від суб’єкта господарювання адаптації виробничих процесів. Зазначено, що аналіз та оцінку рівня інвестиційної активності доцільно проводити за двома напрямами. Перший – це дослідження та визначення рівня інтенсивності інвестиційної діяльності на основі запропонованих показників. Другий – загальний аналіз фінансово-економічного стану суб’єкта господарювання, який виявляє наявність ринкового потенціалу, ризики господарської діяльності, ліквідність та платоспроможність, рівень економічної стійкості. Підкреслено, що аналіз за цими двома напрямами дає змогу отримати об’єктивну інформацію про рівень інвестиційної активності підприємства. Запропоновано двофакторну математичну модель, яка характеризує залежність рівня інвестиційної активності від обсягів інвестицій та масштабів виробничої діяльності.