ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Корінєв, В.Л. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено особливості процесу оцінювання ефективності інвестування вітчизняних підприємств. Результати аналізу методів оцінювання ефективності інвестування показали відсутність єдиного багатоаспектного підходу, який би міг поєднати ряд особливостей діяльності різноманітних підприємств за умов мінливого зовнішнього середовища. Для вирішення методичних суперечностей розглянуто ефективність інвестування в розрізі ефективності інвестиційних проектів, ефективності організаційно-економічного механізму інвестування та оцінювання інвестиційної привабливості підприємства. Установлено, що зміст оцінювання інвестиційної діяльності полягає в оцінці фінансово-економічних показників та їх використання залежно від мети та ситуації. Доведено, що для забезпечення ефективного функціонування підприємств завдання оптимального вибору напряму їхньої діяльності перебуває в площині раціонального використання можливостей, якими вони володіють. Для забезпечення адекватності та достовірності оцінювання інвестиційних можливостей підприємства розроблено метод оцінювання доцільності та ефективності інвестування підприємств їхньої пріоритетної діяльності. При розробці такого підходу використано критерії, що здатні забезпечити носія інтересів необхідною інформацією та вказати напрями досягнення бажаного рішення. Відповідно вони по напрямах згруповані як критерії оптимальності, придатності та адаптивності. Як комплексний результуючий показник запропоновано використовувати інтегральний показник оцінювання доцільності інвестування. Використання запропонованого методичного підходу з використанням інтегрального показника оцінювання ефективності інвестування дає змогу обирати правильні напрями управління діяльністю малоефективних підприємств та розширяти можливості поступового відновлення, реструктуризації або перепрофілювання їхньої діяльності з мінімальними втратами, що дозволить користуватися достовірними, своєчасними, неупередженими та об’єктивними результатами роботи. Як результат, це дасть змогу підприємствам з об’єктивних позицій визначатися стосовно реальних та бажаних перспектив їх подальшого розвитку.