СТІЙКІСТЬ КОНКУРЕНТНОЇ ПОЗИЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ МАШИНОБУДУВАННЯ ПО ВИТРАТАМ ПРИ ВИБОРІ СТРАТЕГІЇ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ - Андросова, О.Ф. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
Статтю присвячено стійкості конкурентної позиції підприємств машино- будування по витратам при виборі стратегії формування корпоративної культури. Виявлено, що оцінка конкурентоздатності машинобудівних під- приємств по витратам є важливою частиною аналізу положення підпри- ємства на ринку. Установлено, що якщо підприємці дозволять кінцевому споживачеві однакові товари, то витрати в них будуть відрізнятися, тому сформовано основні причини різниці в витратах на виробництво. Розгля- нуто види витрат для отримання готової продукції на підприємствах маши- нобудування. Виокремлено, що в усіх витратах підприємств найбільшу частку займають витрати на виробництво продукції. З’ясовано, що собівар- тість продукції визначає ефективність всього процесу виробництва на під- приємствах. Визначено, що для зниження витрат на підприємствах маши- нобудування важливе значення має унікальна компетенція, яка досягається в результаті тривалої й ефективної роботи, в подальшому вона перетворю- ється в конкурентну спроможність й виступає засобом зміцнення конку- рентної позиції. Доведено, що ключовими позиціями є тільки ті компетен- ції, що забезпечують міцну конкурентну позицію підприємству й рівень прибутковості вище середнього по галузі. Обґрунтовано, що унікальна компетенція підприємства стає базою для створення міцної конкурентної переваги. Відзначено, що шанси на успіх у підприємства збільшуються в тому випадку, коли воно володіє адекватними й достатньо конкуренто зна- чущими ресурсами, які повністю забезпечують конкурентну перевагу. Чим більше витрат та часу необхідно для відтворення ресурсу конкурентами, тим вище його конкурентна цінність. Спростовано, що у всіх підприємств існують слабкі конкуренто значущі сторони, а саме організаційні проблеми, недостатність активів, знань, ресурсів. З’ясовано, що при розробці страте- гії необхідно за основу брати ресурс на якому підприємство перевершить конкурентів, тобто унікальний досвід, великі резерви, потужні конкурентні можливості. Проаналізовано стійкість конкурентної позиції підприємств машинобудування.