ЗНИЖЕННЯ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ МЕТАЛУРГІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗА РАХУНОК ВІДМОВИ ВІД ПОКУПНОГО СТИСНЕНОГО ПОВІТРЯ - Бехтер, Л.А.; Малишко, О.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті досліджуються питання зниження операційних витрат металургійного підприємства за рахунок відмови від покупного стисненого повітря. Розглянуто значення й формування операційних витрат на виробничому підприємстві. Встановлено, що найважливіше значення в більшості ситуацій мають конкретні пропозиції щодо зниження операційних витрат виробничої діяльності. Один із найважливіших напрямків оптимізації виробничих операційних витрат на досліджуваному підприємстві є пропозиція реалізувати інвестиційний проєкт щодо зменшення енергоспоживання у виробничому процесі. Запропоновано побудувати нову компресорну станцію, враховуючи те, що в процесі виробничої діяльності, а саме в технологічному процесі при виробництві стальних труб досліджуване підприємство використовує у великій кількості стиснене повітря, яке самостійно не виробляє і виробництво якого потребує великого енергоспоживання. Розглянуто різні альтернативні технічні рішення щодо використання турбокомпресорів або гвинтових компресорів. Сформовано розробку й інших інвестиційних проєктів направлених на зменшення енергоємності підприємства в цілому. Здійснено розрахунки вартості стисненого повітря в разі виробітки його на власній компресорній станції. Проведено розрахунки фінансово-економічних показників згідно з внутрішніми вимогами даного підприємства.