АНАЛІЗ ПІДХОДІВ ДО ВСТАНОВЛЕННЯ КРИТЕРІЇВ ОЦІНЮВАННЯ ВИЖИВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА - Бугай, В.З.; Горбунова, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
В сучасних кризових умовах господарювання багато вітчизняних підпри- ємств перебувають на межі виживання. Тому актуальним є питання оцінки її рівня, що дозволяє завчасно визначити основні чинники, що сприяють поглибленню такого негативного процесу з метою розроблення і реалі- зації відповідних заходів. Обґрунтовано, що алгоритм визначення рівня життєздатності підприємства включає оцінку санаційного потенціалу і оцінку санаційної спроможності. Встановлено, що оцінка рівня санацій- ного потенціалу і санаційної спроможності підприємства на основі ана- лізу динаміки обмеженої кількості індикаторів не враховує системного її характеру, а відтак, має суттєві обмеження. У значній частині пропоно- ваних методів не виділяється і кількісно не визначається вплив загроз на рівень санаційної спроможності підприємств. Тому доцільно враховувати міру ризику переходу із задовільного фінансового стану у стан фінансової кризи у розрізі відповідних чинників. У розглянутих підходах до оцінки рівня життєздатності підприємства основну увагу приділяють оцінці рівня санаційного потенціалу і санаційної спроможності у ретроспективному і поточному вимірі, що не дає повної інформації про перспективи роз- витку підприємства. Встановлено, що для оцінки санаційного потенціалу більшість дослідників пропонує брати до уваги здебільшого показники, що характеризують фінансову сферу діяльності підприємства, проте вони є результативними й не дають можливості визначити, що є першопричиною виникнення кризи на підприємстві. Обґрунтовано, що оцінку загроз життє- здатності підприємства необхідно проводити не тільки у випадках економіч- них труднощів, але й для того, щоб їх передбачати, уникати, ефективно та раціонально використовувати санаційний потенціал.