КЛЮЧОВІ ПОКАЗНИКИ АНАЛІЗУ ТА ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Проскуріна, Н.М.; Пушкарь, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті досліджено проблеми аналітичної оцінки ефективності діяльності суб’єктів господарювання в умовах ускладнення та нестабільності ринкового середовища. Із зміною інформаційних потреб інвесторів, аналітиків, удоско- наленням методів фінансового аналізу у відповідності до запитів системи управління, актуальним є питання формування системи ключових показників для аналізу та об’єктивної оцінки ефективності діяльності підприємств. У рам- ках поставленої мети розкрито сутність ефективності в економічному аспекті, надано характеристику основним методичним підходам до аналізу та оцінки ефективності діяльності: традиційному, багатофакторному, на основі концепції управління результатами (Perfomence Meneqment). З’ясовано, що для форму- вання системи показників оцінки ефективності діяльності, необхідно врахову- вати форму власності, галузеві особливості, цілі розвитку підприємства та очі- кування зацікавлених сторін. Проаналізовано методи та аналітичні показники традиційного підходу, що найчастіше застосовується у вітчизняній практиці і з’ясовано їх сильні та слабкі сторони. У зв’язку з тим, що методи оцінки еконо- мічної ефективності діяльності підприємства продовжують розвиватися та удо- сконалюватися, надано характеристику таких показників як EBITDA, OIBDA, уточнено їх основні відмінності. Систематизовано переваги і недоліки кожного з цих показників та розкрито значимість аналізу грошових потоків як критерію платоспроможності та рівня розвитку підприємства. Обґрунтовано доцільність поєднання як традиційних так і сучасних зарубіжних методів та показників для повної та об’єктивної оцінки ефективності діяльності підприємства.