МЕТОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ СТРАТЕГІЇ ВПРОВАДЖЕННЯ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Урусова, З.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
Основною тенденцією останнього часу є вплив бізнесу на всі сторони життя суспільства, що обумовлює зростання високої значимості соціальної відпо- відальності підприємств. Бізнес має безпосереднє відношення до добробуту людей, до задоволення їх матеріальних, соціальних і інтелектуальних потреб, до скорочення нерівності і викоріненню безробіття. Соціальна відповідаль- ність підприємств – це об’єктивний етап в їх подальшому розвитку, відповідь на виклики глобальної економіки, зовнішнього середовища що динамічно змінюється. Метою дослідження є обґрунтування підходу до розробки стра- тегічного управління корпоративною соціальною відповідальністю, який орієнтується на задоволення соціальних вимог зовнішнього та внутрішнього середовищ підприємств. В роботі пропонується науковий підхід до вибору методів і інструментів стратегічного планування соціальної відповідально- сті підприємств. В проведеному дослідженні пропонуємо для обґрунтування етапів розробки стратегії КСВ використовувати загальноприйняті рекоменда- ції для розробки стратегії на підприємстві. За період розвитку теорії страте- гічного управління сформовані етапи розробки стратегії доцільність яких не викликає протиріч або обговорення. Методологічною основою дослідження є сукупність загальнонаукових методів, таких, як теоретичне узагальнення, порівняння, а також системний підхід щодо формування взаємопов’язаних стратегій для різних рівнів управління підприємством з орієнтацією на прин- ципи КСВ. Методика формування стратегії включає такі етапи,як визначення місії та цілей, стратегічний аналіз, розробка стратегічних альтернатив, вибір стратегії та оцінка реалізація стратегії. Тому розробляючи стратегію КСВ зміст кожного етапу слід узгоджувати з іншими стратегіями процесу страте- гічного управління. Для кожного етапу управління стратегією КСВ запропо- новано використовувати певні інструменти.